Leven in vrijheid

20 mei 2015

Werkelijk leven in vrijheid, het kan. Alleen, welke vrijheid bedoelen we dan? En, hebben we het dan toch weer niet over een doel? Er zou toch geen doel mogen zijn als je je met Advaita Vedanta bezig houdt? Hoe zit dat dan allemaal?

Vrijheid is hier: ontwaken, niet meer geleefd worden door mind, ego en existentiële angsten.

Als ik naar mijn eigen proces van ontwaken kijk dan stel ik achteraf vast dat er twee processen naast elkaar liepen/lopen.

1 - Het beschikbaar zijn

Nadat Advaita Vedanta mij toeviel en mij nieuwsgierig maakte ontstond er een soort houding in mij van beschikbaarheid, meer niet. Dus niet meteen van alles willen doen. Geen doel, alleen beschikbaarheid.

2 - Oefenen in Zijn

Het volledig zien, van mijn eigen verhaal, mijn eigen drama, mijn geschiedenis voor wat het werkelijk is. Hierdoor ontstond contact met het Zelf dat niet afgescheiden is.

Het proces van gaan 'zien' van nondualiteit is alsof je in de mist staat. Soms wordt die mist even dunner en zie je bij vlagen helderheid. Zodra je focust en het wil vastpakken wordt de mist weer dikker. Doorloop je beide processen in voortdurende wisselwerking dan is er steeds meer helderheid.

Bij mij zou dit alles niet zijn gaan resoneren als niet ergens werkelijke vrijheid zijn weg zocht, als er nergens beklemming was gevoeld. Ergens was er (toch) een soort verlangen. Een vaag gevoel van 'iets klopt hier niet'. Ik heb wel eens gezegd: het lijkt op heimwee naar een plek die ik niet ken, waar ik nooit ben geweest.

Dat betekent, beste lezers, dat ik breek met de idee dat er nimmer een doel of verlangen mag zijn als je op Satsang komt.

Oké het luistert nauw. Het proces van Beschikbaar zijn en Zijn vragen nauwe afstemming en begeleiding, maar het kan.

Bij mij is het werkelijkheid en ik kom van ver, heel ver. Er zijn jaren en jaren van zelfonderzoek aan mijn vrijheid vooraf gegaan, onderzoek dat 10, 20 keer sneller was gegaan als ik eerder met Advaita Vedanta in aanraking was gekomen.

Dus, heb jij zijnsvragen, vragen over je relaties(s), over leven en werk, over rouw, over zingeving, over….. ach er is zoveel… wees dan welkom op een van de komende Satsangs, zie agenda

Advaita Vedanta = Bevrijdingsfilosofie