In de huid van de Boeddha
De filosoof Nietzsche maakte al duidelijk dat het boeddhisme, als alternatief voor het religieuze richtingsdenken, uiteindelijk zelf tot instituut werd door de vele regels en voorschriften. Daardoor is het praktisch een religie en daarmee eveneens een toedekking van het nihilisme, wat het uitgangspunt is van elke religie. Gelukkig is er naast De oude Cheng ook een levende geest onder ons, die kan helpen wakker te worden uit de spirituele slaap.
Paul van de Velde – In de huid van de Boeddha
Dagblad Trouw: “Een kind dat even nergens aan denkt zou een boeddhist in de dop zijn? Vreemd.” Het is voor hem een voorbeeld van een typisch westerse opvatting van het boeddhisme. “In dit geval: bij boeddhisme gaat het om voelen in plaats van denken, om het hart in plaats van het hoofd. Dat is binnen Azië grote onzin. Toen het boeddhisme zijn intrede in China deed, werd het daar zelfs ‘de religie van de rijtjes’ genoemd, omdat monniken oneindige reeksen begrippen en regels uit hun hoofd moesten leren. En dat doen ze nog steeds, boeddhistische kloosters hebben vaak dan ook gigantische bibliotheken.”
En zo ziet Van der Velde nog zat misvattingen voorbijkomen. “Zo zou het boeddhisme gaan om geluk in het hier en nu, à dogmatisch zijn, vredelievend en geweldloos, man en vrouw gelijk behandelen. Dat is allemaal niet waar.”
In zijn, in het voorjaar van 2021 verschenen boek In de huid van de Boeddha, gaat Paul van der Velde in op de westerse, mythologische visie op het boeddhisme. Hij bestudeert de religie al meer dan veertig jaar en heeft talloze reizen door Azië gemaakt, waar hij ook aan vele rituelen en praktijken heeft deelgenomen. Luister hier naar een interview dat hij had in Nieuwsweekend.
Bestel via Libris bij uw lokale boekhandel: https://libris.nl/boek/?authortitle=paul-van-der-velde/in-de-huid-van-de-boeddha–9789463821247#
Last Updated on 28 juli 2024 by Robert Koops