Over de leraar

2 december 2014

De Advaita Vedanta leraar

Vraagsteller:

De advaita leraar is toch diegene die je helpt jezelf te realiseren? Toch zeg jij Robert dat je noch verlicht bent, noch gerealiseerd bent. Volgt daaruit dan niet dat je geen advaita leraar bent?

Robert:

Als je stelt dat je iets bent, dan is dat dualiteit. Je kunt alleen maar iets bepaalds zijn als anderen dat niet zijn, of ten dele. Anders heeft het geen zin om te benoemen. Je kunt niet zeggen dat iets groen is als er geen andere kleur bestaat. Er is dan simpelweg geen referentie van het één tegenover het ander, snap je? Dat is dan nondualiteit.

In wezen (ik zeg het zo maar even, kijk voorbij de woorden) zijn we allemaal verlicht, maar we hebben er geen contact mee, we zijn in slaap. We zijn leven en de oorspronkelijkheid van het bewuste zijn. (dus niet het persoonlijke bewustzijn, dat is manifest) Alleen zien we dat niet doordat de mind er steeds tussen zit.

Als er realisatie is, dan is er realisatie. Maar niet het ik dat zegt: ik ben gerealiseerd. Het is voor mij ondoenlijk het woordje ik te gebruiken en te verwachten dat mensen dat ik onpersoonlijk zien, temeer daar ik (daar gaan we weer) dat soms (toch wel) persoonlijk (dus manifest) bedoel. Leuk hè?

Mijn of iemand autoriteit toe te kennen brengt ook het gevaar dat mensen weer een houvast zoeken in een ander, een gerealiseerde en zo het onderzoeken buiten zichzelf plaatsen. Onderzoeken is dan zoeken. Maar het gros doet dat hoor, ook hier.