Derde geboorte

Onze eerste geboorte brengt ons op de wereld, maar we verblijven in onszelf, zonder onderscheidend vermogen. Met de tweede geboorte komen we in de wereld, we kunnen ons gezond onderscheiden van de ander en verhouden tot de ander(en). De derde en laatste geboorte maakt ons van de wereld. Daar gaat deze pagina over. Je kunt…

Grensoverschrijding

Een belangrijk thema in mijn werk is grenzeloosheid of grensoverschrijding, wat globaal inhoudt dat je moeite hebt met het afstemmen op anderen en jezelf. Je neemt gemakkelijk een overzichtspositie in (de eeuwige leider, trekker, redder, voorzitter, trainer, therapeut) of het tegenovergestelde (de eeuwige leerling, gelovige, volger, slachtoffer of cliënt). Ik noem dat vervloeiing, steeds zit…

Tweede geboorte

De oude Grieken wisten al hoe de mens schippert tussen de behoefte bij een groep te willen horen en autonomie. Een evenwichtig mens laveert soepel tussen deze twee uitersten van sociaal en niet-sociaal gedrag. Daartoe is het nodig dat je als het ware een tweede geboorte hebt doorgemaakt. Sociaal gedrag leer je niet bewust. Oké…

In de huid van de Boeddha

De filosoof Nietzsche maakte al duidelijk dat het boeddhisme, als alternatief voor het religieuze richtingsdenken, uiteindelijk zelf tot instituut werd door de vele regels en voorschriften. Daardoor is het praktisch een religie en daarmee eveneens een toedekking van het nihilisme, wat het uitgangspunt is van elke religie. Gelukkig is er naast De oude Cheng ook…