Advaita Vedanta

Advaita

Advaita betekent: eenheid, niet tweeheid. Nondualiteit. Alles verschijnt en verdwijnt in één en het zelfde.

In nondualiteit is er geen manifestatie, aanwezigheid van objecten, denkbeelden en vergelijkingen. Er is niet het een tegenover het ander. Toch ervaart de mens de duale werkelijkheid als de echte werkelijkheid, terwijl die in feite illusoir is.

Vedanta

Vedanta betekent: het einde van het weten, het wetenseind. Je zou kunnen zeggen dat het wetenseind zich ontvouwt zodra je 'ziet' dat je met kennis, intellect of beoefening van wat dan ook, uitsluitend op het manifeste gericht blijft.

Dat betekent niet dat er geen weten is. Het niet-weten 'is' zodra al het weten vrij is van illusies en doelen. Het weten dat er alleen bewustheid is, is het einde van het weten.

Bewustheid

Bewustheid is hier niet bedoeld als jouw of mijn bewustzijn. De idee dat je bewust bent als persoon, berust op een misverstand. Zodra je in de buurt komt van het bewuste zijn kun je 'ervaren' dat Bewustheid onpersoonlijk is. Het kan niet van jou zijn of aan jou worden toegeschreven.

Oorsprong Advaita Vedanta

Advaita Vedanta, is nog ouder dan het Boeddhisme. Het is een oorspronkelijke bron van het Hindoeïsme. De bronnen van de Advaita Vedanta zijn esoterische (voor ingewijden toegankelijke) optekeningen van leerlingen rondom een leraar. Deze geschriften staan bekend als de Upanishaden. Het woord Upanishad verwijst naar de vertrouwelijke bijeenkomst van leerlingen en leraar (Goeroe) om door hem te worden onderricht.

Niet dit, niet dat.

Advaita Vedanta is geen religie, geen stroming, geen -isme van wat dan ook. Het stoelt simpelweg op aantekeningen uit de oudheid, waarbij de woorden Advaita Vedanta, de kern daarvan beschrijven. Er is geen Advaita Vedanta pad dat je kunt volgen, elk pad betekent dualiteit. Advaita gaat over nondualiteit. Er is dus ook geen leer.